Constructed with highest quality local materials (‘alang alang’ thatch, marble and Palimanan stone, teak wood, and so forth) the property combines the very best of Balinese architectural elements with contemporary flair, elegant finishes and modern amenities. The villa offers both the epitome of outdoor living and indoor air-conditioned comfort.

Between the two buildings on the upper level are a lotus pond and pergola. A serene Buddha statue dominates the lotus pond while white thunbergia flowers cascade over the covered walkway leading to the Master Bedroom, the small painting gallery and the Sawah bedroom. A plaza shaded by two white plumerias offers sunset viewing and a separate small thatched pavilion is the venue for rest, contemplation, meditation or yoga. There are areas designated for yoga, meditation, massage and gym workouts. There is parking space for six vehicles.

The villa is not recommended for disabled people.